13 december 2022

Kinderopvangtoeslag 2023 extra verhoogd vanwege uitzonderlijk gestegen prijzen

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0,94% voor alle vormen van kinderopvang. Daardoor krijgen ouders een hogere vergoeding via de kinderopvangtoeslag, wegens de hoge inflatie in 2022. Dit schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De maximum uurprijs voor de dagopvang gaat in totaal met 6,54% omhoog naar € 9,06. Voor de buitenschoolse opvang stijgt de maximum uurprijs eveneens 6,54% naar € 7,79. De maximum uurprijs voor de gastouderopvang stijgt met 4,29% naar € 6,80. Het kabinet heeft besloten om deze extra verhoging nu aan te kondigen, en daarmee af te wijken van de reguliere systematiek, zodat ouders snel weten waar ze aan toe zijn en de uitwerking in gang gezet kan worden.

Extra verhoging om gestegen prijzen te compenseren
Met de aangepaste indexatie voor de kinderopvangtoeslag voor 2023 komt het kabinet ouders tegemoet die te maken hebben met sterk gestegen prijzen als gevolg van de inflatie. Ook de prijzen in de kinderopvang stegen bij veel aanbieders meer dan de indexatie van de overheid.

De maximum uurprijs voor 2023 wordt gebaseerd op de loon- en prijsontwikkeling in 2022 en 2023 zoals die in maart 2022 werd verwacht. De werkelijke inflatie in 2022 is zoals we weten heel veel hoger uitgevallen. Normaal gesproken wordt dat pas weer in het jaar dáárna aangepast – de tarieven voor 2024 dus. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden heeft het kabinet nu besloten het tarief voor 2023 nu toch alvast bij te stellen, zodat ouders eerder weten waar ze aan toe zijn.

Emmeline Bijlsma: “Deze extra indexatie is dus een compensatie voor de gestegen prijzen die toekomt aan de ouders. We zijn blij dat de minister deze stap zet. Deze compensatie van de uitzonderlijke inflatie in 2022 is helaas géén antwoord op het verzoek van de cao-partijen tot het verhogen van de kinderopvangtoeslag om medewerkers meer salaris te geven.”

Geen reparatie van afwijkende indexatie in het verleden
De indexatie van het toeslagtarief gebeurt volgens een vaste rekenmethode, die wettelijk is vastgelegd. In het verleden heeft de regering een aantal keer van die methode afgeweken. Daardoor is het toeslagtarief al jaren veel lager dan wat het had moeten zijn als de overheid de rekenmethode had gevolgd. Zie ook het artikel dat Ed Buitenhek hierover publiceerde. Hier wees ook GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug de minister op. Hoewel het kabinet er nu voor kiest om extra verhoging te doen buiten de reguliere indexatie, is deze verhoging niet toereikend om de rekenfouten uit het verleden te repareren.