15 februari 2024

Kwaliteitseisen buitenschoolse opvang en vaste gezichten veranderen

Met ingang van 1 juli 2024 veranderen de kwaliteitseisen voor de kinderopvang op een aantal punten. We streven ernaar om de wijzigingen op 1 april 2024 te publiceren. In dit nieuwsbericht informeren wij je alvast in grote lijnen over de wijzigingen. Zodra de wijzigingen gepubliceerd zijn, laten we dat weten via een nieuwsbericht op onze site.

Wat zijn de wijzigingen:

Dagopvang

Op de dagopvang wijzigt het vaste-gezichtencriterium:
Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de grootte van de stamgroep, krijgt een kind een aantal vaste gezichten (vaste beroepskrachten) toegewezen. Op iedere dag dat het kind aanwezig is, moet ook een van de vaste gezichten aanwezig zijn. In het vaste-gezichtencriterium verandert het volgende:

  • Houders krijgen de mogelijkheid om een beroepskracht-in-opleiding als vast gezicht (vaste beroepskracht) aan kinderen toe te wijzen. Deze wijziging geeft houders meer mogelijkheden om een sluitend rooster te maken.
  • Bij deze mogelijkheid gelden voorwaarden, waaronder een begeleidingsplan. De voorwaarden hebben als doel dat sprake blijft van verantwoorde kinderopvang en dat de werkdruk van beroepskrachten niet hoger wordt.

Buitenschoolse opvang

Voor de buitenschoolse opvang zijn er drie wijzigingen:

  • De beroepskracht-kindratio (bkr) wordt berekend op het niveau van het kindercentrum in plaats van op groepsniveau. Hiermee is het aantal beroepskrachten binnen het kindercentrum gebaseerd op het totaal aantal kinderen binnen het kindercentrum en niet op het aantal kinderen binnen de basisgroep. Er geldt een maximale groepsgrootte van 30 kinderen. Deze wijziging geeft de houder meer ruimte om een kind in te delen in een basisgroep die past bij de behoeften en de ontwikkeling van het kind. Houders kunnen binnenkort in de rekentool 1ratio terecht voor ondersteuning bij het berekenen van de bkr. Binnenkort wordt de link naar de rekentool met ons gedeeld en zullen we deze op onze website delen.
  • Houders hoeven kindercentrum-overstijgende opvang op schoolvrije dagen niet meer in de overeenkomst met de ouder vast te leggen. De houder krijgt door deze wijziging meer ruimte om kindercentra samen te voegen tijdens schoolvrije dagen, wat minder administratieve lasten geeft.
  • Anders-gekwalificeerde beroepskrachten kunnen formatief worden ingezet. Dit zijn personen die, door een andere beroepsachtergrond, hun talent of expertise kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Denk aan beroepsachtergronden in natuurbeleving, muziek, techniek, sport of theater. De inzet van anders-gekwalificeerde beroepskrachten draagt bij aan een rijk activiteitenaanbod. En daarmee aan het stimuleren van de brede ontwikkeling van kinderen. Hun inzet kan ook bijdragen aan het verminderen van werkdruk en een antwoord zijn op de arbeidsmarktkrapte.

Bij deze wijzigingen gelden voorwaarden. Bijvoorbeeld: een anders-gekwalificeerde beroepskracht moet voor aanvang van de werkzaamheden een pedagogische module volgen. De voorwaarden hebben als doel dat sprake blijft van verantwoorde kinderopvang en dat de wijzigingen de ontwikkeling van het kind ten goede komen.