14 maart 2024

Uitgelicht: Sebastiaan Dekkers over circulair bouwen: “Daar kan de grootste slag gemaakt worden”

Deze week is de week van de circulaire economie: een landelijk inspiratie-evenement voor en door (beginnende) ondernemers. Ook in de kinderopvang is steeds meer aandacht voor circulariteit en worden er stappen gezet richting duurzame kinderopvang. Sebastiaan Dekkers is eigenaar van twee kinderopvangorganisaties (KOSMO en gastouderbureau 4Kids) en heeft een circulair bouwbedrijf (Tala). Duurzaam leven is één van zijn kernwaarden in zijn organisaties. Zijn focus ligt inmiddels ook op het circulair bouwen van nieuwe opvanglocaties.

Toen Sebastiaan met zijn gastouderbureau 4Kids een eigen kantoorpand in bezit kreeg, kwam hij er pas achter hoe vervuilend het gebruiken van een gebouw is. “Door slechte isolatie gaat bijvoorbeeld het gasverbruik omhoog. Het zaadje was geplant dus begonnen we in eerste instantie met het verduurzamen van bestaande panden. Maar toen we een nieuw kinderdagverblijf nodig hadden, wilden wij dat het liefste ook circulair laten bouwen. Het bouwen van panden is namelijk ook ontzettend vervuilend. Gebouwen zijn de grootste bron van CO2 uitstoot. Het verduurzamen zagen we wel goedkomen, maar bouwen is veel complexer. We konden niet de juiste mensen vinden, dus ben ik zelf een circulair bouwbedrijf begonnen.”

Het kan anders
Sebastiaan is altijd bezig geweest met de thema’s duurzaamheid en circulariteit. Vorige maand maakte zijn bedrijf KOSMO bekend de komende twee jaar 15 miljoen te investeren in duurzaam bouwen. Hij wil laten zien dat het anders kan. “Een gemiddeld gebouw bestaat uit 5 tot 10 procent circulaire materialen. Bij onze gebouwen is dat wel 90 procent. Daarbij hoeft het ook niet duurder te zijn.” De gebouwen zijn van voornamelijk hout gemaakt. Wel plant hij daarvoor bomen terug om de CO2 te compenseren.

Maar ook op andere manieren zijn er mogelijkheden. “We kijken ook naar het gebruik van circulaire meubels, of naar andere mogelijkheden voor vloeren. Een linoleum vloer is bijvoorbeeld al veel beter dan een vloer van PVC.”

Het goede voorbeeld
Sebastiaan vindt het belangrijk ook op dit gebied het goede voorbeeld te geven. “Als kinderopvang dragen we op allerlei vlakken bij. Sociaal, cognitief, ga maar door. Maar waar minder oog voor is, is wat we doorgeven wat betreft de aarde. Als wij zo doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, geven wij een aarde door die in brand staat.”

Sebastiaan doet dat op verschillende manieren, door duurzaamheid als thema op te pikken en de kinderen mee te nemen de natuur in. Hij hoopt hiermee een inspirerend voorbeeld te zijn voor kinderen die zij mogen opvangen en hun ouders. “Als ondernemer in kinderopvang en gastouderopvang vind ik het heel belangrijk dat we de aarde goed doorgeven aan volgende generaties.”

Duurzame tips
Of hij tips heeft voor andere ondernemers die meer op het gebied van circulariteit en duurzaamheid willen doen? “Begin klein en stel jezelf concrete doelen. Sluit geen compromissen. Kijk naar vervoer, maar ook naar de verwarming. Ook zie ik veel IKEA materiaal. Vaak spullen met een beperkte levensduur. Steek daar extra geld in zodat je het minder snel hoeft te vervangen. Circulair bouwen is de volgende stap, daar kan de grootste slag worden gemaakt. En tenslotte: Kom gerust een keer koffie bij ons drinken zou ik zeggen, dan vertel ik er graag meer over!”

Lees hier meer over duurzaamheid bij KOSMO.

Lees hier meer over de week van de circulaire economie