14 december 2021

Schoolsluiting brengt werkende ouders in grote problemen

De geluiden over een schoolsluiting in de vorm van een verlengde kerstvakantie nemen sterk toe. Was de argumentatie eerst dat een week pauze nodig was om de oma’s en opa’s te beschermen, nu lijkt de toename van de Omikron-variant de reden te zijn. Hoe dan ook zullen werkende ouders in problemen komen. De twee grootste sectororganisaties in de kinderopvang, de Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK, maken zich zorgen. Welke oplossingen zijn er voor werkende ouders? Je kan het lezen in een gezamenlijk persbericht.

Noodopvang
Het kabinet lijkt toch voornemens om scholen preventief een week voor de kerstvakantie te sluiten. In eerdere fasen van de Corona-pandemie ging een schoolsluiting gepaard met noodopvang, aangeboden door de scholen. Zo konden ouders die in de zgn cruciale beroepen werkzaam waren, toch naar hun werk.

Op dit moment is er geen algehele lockdown. Dat betekent dat het merendeel van de ouders gewoon moet werken in de week voor de kerstvakantie – zij hebben immers géén vakantie. Het onderwijs zou dus noodopvang moeten aanbieden aan alle werkende ouders. De kinderopvang kan niet inspringen voor het onderwijs. Zij kan wel in de middag de reguliere naschoolse opvang aanbieden.

Voorstellen Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK
Om de problemen voor werkende ouders te voorkomen cq op te lossen zien BK en BOinK drie opties:

  1. Scholen dicht, noodopvang voor alle beroepen op school. BSO open op de reguliere tijden.
  2. School en BSO sluiten beiden in die week en verzorgen noodopvang en er komt een compensatieregeling voor de BSO.

De beste optie was geweest om als kabinet vast te houden aan de ingezette lijn: het onderwijs blijft open tenzij het echt niet anders kan. Oplopende besmettingen kunnen het kabinet nopen tot extra maatregelen, maar sluiting van het onderwijs is dan zeker niet de eerste maatregel. Deze optie lijkt helaas voorbij.


BK blijft in de media aandacht vragen voor de gevolgen van een mogelijke schoolsluiting

Luister naar de oproep van Emmeline Bijlsma op het radio1journaal.

Vanochtend was Emmeline te horen bij BNR in het programma De Ochtendspits.