Nieuwsbericht

BK in het Nieuws – Week 24

Deze week veel nieuws rondom de cao, het eindbod van BK en BMK, het ultimatum van FNV en de aangekondigde stakingen van de FNV. Op verschillende plekken verscheen de BK in het nieuws. Ook kwamen leden van de BK aan het woord.

NPO Radio 1: EenVandaag – 15 juni 2021

‘Kind op de opvang? Mogelijk volgende week een extra dagje thuis…’
“De afgelopen vijf jaar heeft de kinderopvangsector 13,5 procent loonstijging gehad en dat is 4,5 procent meer dan het gemiddelde in Nederland. En ook nu hebben we weer een loonbod neergelegd dat boven het gemiddelde is van de afgesloten cao’s. Wij herkennen en erkennen ook absoluut de werkdruk, die stond ook echt prominent op de agenda tijdens de besprekingen. En wat wij hebben gedaan vanuit de werkgevers is ook alles wat binnen de cao mogelijk is om af te spreken en voor te stellen om de werkdruk te verlagen, dat hebben we ook gedaan. Wat we ook hebben aangegeven vanaf het begin, is dat een deel van de werkdruk die komt ook door regeldruk. En de regeldruk is iets wat je niet op de cao-tafel kan oplossen, dat moet je bij het Ministerie en toezichthouders oplossen en daarom hebben we ook heel concreet in ons eindbod en tijdens de besprekingen aangeven dat we graag hand in hand met de vakbonden met het Ministerie en bijvoorbeeld de GGD in gesprek willen om die regeldruk te verminderen.”

De verslaggever van Radio 1 sprak Anita Steenbakker, die BK-lid is met Kinderopvang De Boerderij in Utrecht. Anita: “Ik zit er niet op te wachten. Ik hou er geen rekening mee.” Ze heeft nog geen acties gezien. “Zeker niet!” Kinderopvang De Boerderij heeft 10 groepen en 40 medewerkers. Anita vertelt: “Met zijn allen maak je er een mooie plek van en met nadruk, met zijn allen.” De leidster van de groep bevestigt dit resoluut in de reportage: “Ik ga niet staken, ik vind het niet eerlijk tegenover de ouders dat we zolang dicht zijn geweest om daar nu op dit moment in te gaan staken.” Ze gaat wel met haar medewerkers in gesprek over welke dagen ze willen werken en wanneer ze met verlof willen. Anita vertelt om de werkdruk te verlagen dat ze met haar medewerkers kijkt hoe ze het beste de dag kunnen inrichten en daar is een bepaalde werkstructuur voor nodig. “Wat je voor de kinderen wil: aandacht en ruimte om te zijn wie je bent, dat wil je ook voor de medewerkers."

Luister hier het hele item.

AD – 15 juni 2021

‘Ouders de klos van stakingen in kinderopvang nadat cao-onderhandelingen via beeldbellen stukliepen’
De werkgevers van de brancheorganisaties BK en BMK lieten maandag al weten ervan overtuigd te zijn dat zij een goed en realistisch eindbod hebben gedaan. Bestuurslid Rogier Vegter van de Brancheorganisatie Kinderopvang zei erover: ,,Wij snappen niet dat er stakingen komen en zijn verbaasd over de reactie van de FNV.”

Lees hier het artikel op de site van het AD.

Kinderopvangtotaal – 15 juni 2021

‘Cao-onderhandelingen: dit is het eindbod van BK en BMK’
Werkgevers zien en horen wat er speelt op het gebied van werkdrukbeleving, daar willen we iets mee,’ schrijven de werkgevers in een toelichting op het eindbod. ‘Dit is besproken in de cao-onderhandelingen, maar het is een ingewikkeld probleem dat we niet alleen in de cao kunnen oplossen. Het knelt doordat we aan de ene kant te maken hebben met strikte wet- en regelgeving, zoals het vaste gezichten criterium en de verplichting dat pauzetijden vast moeten liggen. En aan de andere kant moeten we flexibiliteit in opvang bieden. Niet alleen omdat ouders dat vragen maar ook omdat de wetgeving dat eist.’

Lees hier het hele artikel op de site van Kinderopvangtotaal.

Kinderopvangtotaal – 17 juni 2021

‘Poll Kinderopvangtotaal wijst uit dat 80% niet wil staken’
Het grootste deel van hen die niet gaan staken doet dit niet, omdat zij vinden dat de belangrijkste oorzaak van de werkdruk in Den Haag ligt en niet bij de werkgever. Ongeveer 20 procent zegt niet te gaan staken omdat hij/zij zich teveel verantwoordelijk voelt voor de kinderen en hun ouders.

Lees hier het hele artikel op de site van Kinderopvangtotaal.