Nieuwsbericht

BSO blijft nog steeds dicht

De BSO blijft ook na 15 maart nog altijd gesloten, dat heeft het Kabinet maandag bekend gemaakt. Het OMT heeft nog geen positief advies voor heropening gegeven en het Kabinet volgt de adviezen van het OMT daarin. We snappen dat vanuit medisch perspectief er zorgen zijn wanneer de BSO open zou gaan, maar maken ons tegelijkertijd zorgen om het gemis van de BSO voor kinderen, de knellende situatie bij veel ouders en de mogelijke vraaguitval bij de BSO-aanbieders.

De afgelopen weken merken we dat er een kentering plaatsvindt bij onze leden. Waren veel leden in eerste instantie erg beducht om open te gaan omdat de regels onuitvoerbaar waren (en met het huidige bron- en contactonderzoek is dat niet veranderd), zien we nu dat andere issues een grotere rol gaan spelen. Zo gaan steeds meer ouders weer aan het werk – bijvoorbeeld in contactberoepen en winkels -  en is het voor hen lastig dat ze geen gebruik kunnen maken van de (noodopvang bij de) BSO. Bij de kinderen zien we dat de impact van alle maatregelen op hun mentale gezondheid, hun  welbevinden en ontwikkeling steeds groter wordt. Tenslotte zien we bij onze leden dat het aantal aanmeldingen terugloopt en het aantal opzeggingen toeneemt.

Sneltesten
De BK hoopt en bepleit voor zowel kinderen, ouders en houders dat de BSO zo snel mogelijk weer open kan zonder té beperkende maatregelen. De BK zet o.a. in op het sneltesten bij de ring om kinderen heen, zodat kinderen vrijer kunnen zijn en kinderopvang (en het onderwijs overigens ook) afdoende kunnen functioneren. Onder andere in onze podcast met Jaap Goudsmit is ter sprake gekomen dat volwassenen vaak de bronbesmetting zijn op een opvanglocatie en dat je met het sneltesten van ouders en PM’ers goed kan voorkomen dat er besmettingen plaatsvinden op de opvanglocatie.

Naar aanleiding van dit gesprek met Goudsmit zijn we dan ook direct met het ministerie van SZW in overleg gegaan om te bespreken of en hoe deze aanpak zou kunnen worden gerealiseerd. In het VK en in Oostenrijk is deze strategie recent ook ingezet.

Ideeën voor heropening
Omdat wij het Kabinet op het hart willen drukken dat snelle opening van de BSO noodzakelijk is, maar dat wel op constructieve wijze willen doen, gaan wij een uitvraag onder onze leden houden vanaf morgen over mogelijke ideeën voor een veilige heropening met inachtneming van alle andere maatregelen zoals die gelden. Dus hoe kunnen we open, zonder dat we het risico op verspreiding van het virus onnodig groot maken? Houd daarvoor dus goed onze site in de gaten!

Coronavirus