Rottenberg: ‘Onzekerheid duurt veel te lang’

02 november 2018

Rottenberg: ‘Onzekerheid duurt veel te lang’

Voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang, Felix Rottenberg, liet gisteren in de uitzending bij Pauw weten dat de resultaten van het onderzoek van TNO naar de Stint te lang op zich laten wachten. ‘Dat onderzoek hoeft geen drie maanden te duren, zeggen experts, en kan in vier of vijf weken.’ Hierdoor blijft de onzekerheid in de sector veel langer dan nodig bestaan.

In de live-uitzending bij Pauw ging Rottenberg in op het Kamerdebat dat gisteravond werd gehouden. Hierin ging veel aandacht uit naar de reconstructie van de tijdlijn en politieke verantwoordelijkheden. En dat terwijl iedereen in de sector – nu anderhalve maand na het drama in Oss – aan de slag wil om de dagelijkse vervoersproblemen op te lossen.‘En dat kan’, zo legde Rottenberg uit, want de BK heeft snel na de schorsing van de Stint experts van de TU Eindhoven en de fabrikant van de Stint bij elkaar gebracht om te komen tot een verbeterplan. ‘Er is met experts van onder meer de TU gekeken naar vier technische aanpassingen om de Stint weer veilig en verantwoord op de weg te krijgen. Vervolgens is onderzocht hoe dit verbeterplan toegepast kan worden en hoe lang het aanpassen van een Stint zou duren. Daarna is het verbeterplan voorgelegd aan het ministerie,’ aldus Rottenberg.

Het ministerie wacht echter tot het onderzoek van TNO is afgerond, wat nog tot de jaarwisseling kan duren. Wel werd een toezegging gedaan dat de minister bij TNO zal aandringen op versnelling en werden partijen uitgenodigd om hun aanbevelingen te doen.

Eerder hield de BK al een enquête onder haar leden waaruit duidelijk werd dat het de wens is van veel kinderopvangorganisaties om zo snel mogelijk weer met de verbeterde Stint – in aangepaste vorm – de weg op te gaan, omdat juist nu gedurende de schorsing de verkeersveiligheid van kinderen in het geding is. De Tweede Kamer vervolgt aankomende dinsdag 6 november van 17:30-18:30 uur het debat over de Stint, dat gisteravond na de eerste termijn geschorst is.

Gerelateerde dossiers Politiek & Wetgeving Personenvervoer