9 december 2021

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning verklaart waarom kinderen nu brandhaarden zijn

Dr. Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij UMC Utrecht, was onlangs te gast in onze wekelijkse BK-podcast. Als lid van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in het Covid-team geeft zij adviezen aan kinderartsen en doet veel onderzoek naar hoe besmettingen plaatsvinden. Dit maakt Patricia Bruijning de aangewezen persoon om prangende vraagstukken die nu bij kinderopvangorganisaties leven te bespreken.

Eerder wees onderzoek uit dat kinderen tijdens de eerste golf minimaal besmet werden omdat hun afweersysteem sterker is dan bij volwassenen. Bovendien gaven kinderen het virus toen amper door. Maar sinds de Deltavariant lijken kinderen veel vaker te worden besmet.

Besmettingen
De Deltavariant is aanzienlijk besmettelijker en veroorzaakt dan ook meer besmettingen in Nederland. Kinderen geven deze variant makkelijker aan elkaar door, omdat zij niet gevaccineerd zijn, in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de volwassenen die wel gevaccineerd is. Daardoor worden kinderen momenteel brandhaarden genoemd. Gelukkig is het immuniteitssysteem van kinderen veel beter afgesteld dan dat van volwassenen. Ook bij de nieuwere varianten kunnen zij het virus oplopen, maar zij worden niet tot nauwelijks ziek. Kinderen zijn namelijk in staat om het virus zelf al snel de kop in te drukken door het hun lijf uit te werken voordat ze er echt ziek van kunnen worden. Minder dan 1 procent tussen de 5-11 jaar belandt in het ziekenhuis.

Bezorgdheid onder medewerkers in de kinderopvang
Patricia snapt de ongerustheid onder de pedagogische medewerkers, maar stelt al snel gerust dat indien gevaccineerde medewerkers toch besmet raken, zij goed beschermd zijn. De kans is zeer klein dat zij in het ziekenhuis zullen belanden. Wel kunnen de medewerkers het eventueel doorgeven en daarom is het van belang dat er getest blijft worden. De kinderarts onderstreept dat kinderen vooral elkaar en soms hun ouders kunnen besmetten. Omdat kinderen een intensief knuffelcontact hebben met de eigen ouders. De brandhaardfunctie verloopt dan via kinderen naar de ouders.

Sluiten van scholen en kinderopvang
Moeten we de brandhaarden beperken door toch ook kinderopvang en scholen te sluiten? Patricia Bruijning hoopt het niet. De cijfers lijken nu af te vlakken, maar als zij één ding geleerd heeft in de afgelopen tijd, is dat je tijdens een pandemie ‘nooit nooit’ kan zeggen. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet wat de variant Omikron ons zal brengen.

Booster voor pedagogisch medewerkers
Op de vraag van BK of het zinvol is om pedagogisch professionals eerder een booster te geven antwoordt de kinderarts en epidemioloog dat een booster vaccinatie vooral bedoeld is voor ouderen. De meeste mensen die nu gevaccineerd zijn en in de kinderopvang werken zijn relatief jong en zijn kortgeleden gevaccineerd en dat betekent dat je voorlopig nog voldoende beschermd bent.