3 december 2021

Herziening Tijdelijke Tegemoetkoming Kinderopvang (TTKO)

Het kabinet heeft besloten tot een herzieningsregeling voor ouders die te weinig compensatie hebben ontvangen voor de periode(s) dat de kinderopvang en gastouderopvang gesloten waren vanwege Corona.

Het gaat om ouders die tijdens de sluitingsperioden toeslag ontvingen en om die reden de ‘tijdelijke tegemoetkoming kinderopvang (TTKO)’ hebben ontvangen. Hen is destijds namelijk gevraagd de kinderopvang tijdens de sluitingsperiodes door te betalen. Zij zijn toen tegemoet gekomen via deze regeling.

Om ouders snel te kunnen betalen en de lasten voor hen te beperken, is de tegemoetkoming eenvoudig gehouden en berekend op basis van een peildatum. Er zijn ouders bij wie de kinderopvangtoeslaggegevens bij Belastingdienst/Toeslagen op die peildatum (nog) niet juist of actueel waren. Dan kan het zijn dat ouders een te lage compensatie hebben ontvangen. Bijvoorbeeld als het aantal uren kinderopvang of het inkomen was veranderd. Zodra er meer bekend is over de herziening en wanneer het geld wordt betaald, wordt dat gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De kinderopvang was op de volgende momenten gesloten:

  • Van 16 maart 2020 tot en met 7 juni 2020 (dagopvang, BSO en gastouderopvang)
  • Van 16 december 2020 tot en met 7 februari (dagopvang, BSO en gastouderopvang)
  • Van 16 december 2020 tot en met 18 april (BSO, niet zijnde gastouderopvang)