27 mei 2022

BK in de media: het AD, Radio 1 Journaal en NOS Journaal over personeelstekort in de kinderopvang

Het AD schrijft dat ‘Brancheorganisatie vreest gevolgen van bijna gratis kinderopvang’. Als de kinderopvang vanaf 2025 voor 95 procent door de overheid wordt vergoed, zoals het kabinet wil, zal volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) het personeelstekort in de sector alleen maar toenemen door de stijgende vraag. De organisatie stelt dat dan in de komende tien jaar 50.000 extra medewerkers nodig zullen zijn. ,,Dat is een ongekend groot aantal.”

Los van de personeelskrapte die alleen maar groter wordt, trekt de brancheorganisatie in twijfel of het wel iets gaat opleveren. ,,Een hogere vergoeding leidt vooral tot vervanging van informele opvang door opa en oma”, stelt de BK. Of de arbeidsparticipatie erdoor toeneemt, zoals het idee is, valt volgens de organisatie te bezien. Emmeline Bijlsma: “Hogere kosten voor de maatschappij dus, zonder opbrengst in termen van extra werkenden”.

Lees hier het hele artikel.

De NOS doet verslag op radio en tv

Op het Radio 1 Journaal benadrukt Bas ter Weel, kroonlid van de SER dat kinderopvang een mogelijke oplossing is voor het personeelstekort in diverse sectoren. Ter Weel: “Wat je bij kinderopvang ziet, is dat er jarenlang geen helder keuzes zijn gemaakt. Dus de ene keer kwam er geld bij, de andere keer ging er geld af of moesten ouders opeens meer geld gaan betalen. Het kabinet heeft nu gezegd we zetten een bestendige lijn in, ouders hebben meer recht op kinderopvang, dat wordt goedkoper en daardoor kan de sector ook investeren in betere voorzieningen en meer mensen hopelijk.” Maar de kinderopvangorganisaties kampen nu al met tekorten zoals ook bij BK-lid Montris. Presentatrice Astrid Kersenboom kondigt de reportage aan met de clustermanager van Montris, Ivo Hougardy, die normaal gesproken op kantoor zit, maar vandaag weer noodgedwongen op de groep staat. Ivo: “Ja, vandaag hadden we niemand dus moet ik zelf.” En dat komt de laatste tijd steeds vaker voor en omdat Ivo wil dat de kinderen wel naar de BSO kunnen blijven gaan. De verslaggever vraagt aan Ivo, terwijl Ivo met de kinderen aan het voetballen is of het mogelijk is om het personeelstekort op te lossen door mensen meer uren te laten werken en tegelijkertijd ook meer gebruik te laten maken van de opvang? Ivo zegt dat medewerkers tegen hem zeggen dat zij het niet rendabel vinden om extra te werken, “daarbij is ook wel echt de rek eruit, we hebben nu al tekorten, we vragen zoveel mogelijk uitzendkrachten of zzpers om in te vallen maar dat doet iedereen. De hele kinderopvang: de vijver is leeg. Dus waar gaan we ze dan vandaan halen?” Toch zit Ivo niet bij de pakken neer en zegt dat hij door diversiteit op de vloer te brengen het tekort een hoofd te bieden. Hij trekt ook juist jongens aan met een sportachtergrond of die een kunstopleiding hebben gedaan. “Roy hier heeft sport en beweging gedaan en zijn talent ligt bij surfen en skaten, dus biedt hij ook dat soort lessen aan.” Tot slot horen we in de reportage ook over een jongetje die even een dagje wilde meelopen om te kijken of hij ook naar de BSO zou willen. Maar ondanks dat het jongetje enthousiast is, kan hij pas volgend jaar misschien een plekje krijgen, aldus Ivo.

Luister hier de uitzending terug.

Ivo Hougardy, clustermanager van BK-lid Montris was ook ieder uur, woensdag 25 mei, te zien in het NOS journaal. Ook hier vertelt Hougardy waarom hij als clustermanager noodgedwongen weer op de groep staat: “We zitten helemaal vol. Daarbij redden we het net aan met personeel. Heb je een vakantie of heb je een zieke dan zit je al in de problemen en wordt het al heel lastig.”

Kijk hier het journaal terug.