15 maart 2021

Analyse Verkiezingen: SP, GroenLinks en ChristenUnie over Kinderopvang

We leggen in de loop naar de verkiezingen komende week verschillende programma’s van verschillende partijen langs de meetlat, lezen de partijprogramma’s uitvoerig op plannen voor de kinderopvang en de financiering. Een aantal partijen spreken we in onze BK Podcast over de verschillende partijprogramma’s, maar er zijn meer partijen met plannen voor de kinderopvang. In dit bericht zetten we ze kort op een rij.

SP – Vier dagen gratis
In 2017 bepleitte de SP voor 4 dagdelen gratis kinderopvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Ook wilde de SP meer inzetten op verbetering van de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Voor de komende verkiezingen bepleit de SP 4 dagen gratis kinderopvang: “De kinderopvang wordt vier dagen in de week gratis, zo kunnen meer mensen aan het werk.”

Wat betreft de financiering, zegt de SP het volgende: “Het stelsel van toeslagen maken we overbodig door de zorg, het wonen en de kinderopvang voortaan voor alle inkomens betaalbaar te maken. Daarmee stoppen we met het nutteloos rondpompen van geld en mensen ten onrechte beschuldigen van fraude.”

GroenLinks – BSO volledig gratis, Inzet op IKC’s
In 2017 bepleitte GroenLinks nog drie dagen gratis kinderopvang in hun partijprogramma en een sterke inzet op integrale kindcentra. In het programma voor 2021 pleit GroenLinks voor vier dagen gratis kinderopvang en het afschaffen van de marktwerking in de kinderopvang. Ook wil GroenLinks zoveel mogelijk de vorming van integrale kindcentra stimuleren.

GroenLinks wil de kinderopvangtoeslag afschaffen, om zodoende de vier dagen gratis kinderopvang en volledig gratis buitenschoolse opvang te financieren. Verder stelt GroenLinks zich ten doel de marktwerking in onder meer de kinderopvang terug te dringen.

ChristenUnie – Inclusieve kinderopvang
De ChristenUnie bepleitte in 2017 nog een beperking van het budget voor de kinderopvangtoeslag, maar ziet in het huidige verkiezingsprogramma de meerwaarde van de kinderopvang en zet niet meer in op beperking van het budget. De ChristenUnie wil naar aanleiding van de toeslagenaffaire af van de kinderopvangtoeslag en zet in op rechtstreekse financiering van de kinderopvang en inclusieve kinderopvang waar kinderen met een beperking ook terecht kunnen.

De ChristenUnie wil goede, passende en betaalbare kinderopvang. Zij wil een hoge, vaste korting op de prijs van de kinderopvang en buitenschoolse opvang invoeren, die rechtstreeks wordt verrekend met het kindercentrum of de gastouder. Daarnaast ziet de CU in de kinderopvang een ideale manier om de bedrijfsvoering van agrariërs te verbreden en wil daarom de agrarische kinderopvang stimuleren.