Pas op de kleintjes

Pas op de kleintjes

Het passen op kleintjes is ons niet vreemd. Vandaag werd mij dit opnieuw duidelijk tijdens de ALV BK. Tijdens deze bijeenkomst stond de  BKR centraal en vooral het verschil in berekeningen tussen SEO en Buitenhek.

Ed Buitenhek had een heel duidelijke analyse van de verschillen voor ons uitgewerkt. Kort samengevat heeft SEO met 30% minder baby’s rekening gehouden.  Nogal logisch dat ze dan op een aanzienlijk lagere kostprijs uitkomen. Maar waar zijn die kleintjes dan gebleven. Het zou te maken hebben met de steekproef en de macht van de grote getallen, aldus Ed. Hij noemde het de novelle van de verdwenen baby’s.

Tja, erg zuur als ons ministerie dan toch van die lage berekening uitgaat. Vooral gezinnen met de kleinste beurzen gaan dit voelen.

Nog zuurder als je ziet dat met name de kleine kinderopvangorganisaties het hoogste kosteneffect hebben. Ze hebben het al moeilijk genoeg om überhaupt aan de nieuwe IKK regels te voldoen. Of is het doel van het ministerie dat deze kleine ondernemers gaan verdwijnen en onze kinderen in grote integrale kindcentra worden opgevangen van de grote aanbieders Kinderopvang? Ik hoop het toch niet, want groter is vaak niet beter...

Ik kijk wel terug op een zeer constructieve ALV waarbij er voor iedereen ruimte was om zijn zegje te doen. Ook vind ik het goed dat BK experts invliegt om een en ander goed uit te zoeken. Ik ben er ook trots op dat de BK zich hard maakt voor het betaalbaar houden van de kinderopvang voor alle ouders, zodat ook de kleine ondernemers kunnen blijven bestaan. Dat is maatschappelijk ondernemen!

Jolanda Rikers
Kinderopvang Kerkrade

Door:
04 oktober 2018