Werkbezoek Kinderopvang Humanitas en Kinderopvang Kerkrade

Werkbezoek Kinderopvang Humanitas en Kinderopvang Kerkrade

Door Carla Schipperheijn

Op weg naar kantoor vandaag  hoorde ik een reportage over Heerlen. De lezers van de Volkskrant hebben Heerlen als vierde stad van Nederland gekozen wat betreft lelijkheid. Almere is, voor de zoveelste keer, de lelijkste stad geworden… Wat een bizarre  “verkiezingen” waar mensen, die waarschijnlijk zelf niet in deze steden wonen, zich toe laten verleiden. Maar dat terzijde.

Ik vond het een leuke radioreportage, want het ging over de veerkracht van de stad Heerlen. Een  raadslid vertelde begeesterd over de revitalisering van een aantal Heerlense wijken en de inzet van de lokale politiek daarvoor. Uit (gemeentelijke ambtelijke) ervaring weet ik dat je dat als gemeente alléén nooit lukt….daar zijn álle partijen in een stad en wijk voor nodig. Bedrijven, organisaties, verenigingen, bewonersgroepen en óók de kinderopvang.

Mijn gedachten gingen toen automatisch naar het werkbezoek aan Kinderdagverblijf Alles Ki(d)ts en BSO Wizz Ki(d)ts van Kinderopvang Humanitas in Heerlen en aan Kindercentrum De Steltloper in Kerkrade op 17 juli jl. Dit bezoek was georganiseerd voor het D66 Tweede Kamerlid Rens Raemakers. Heidy Knol en ik, als kersverse beleidsmedewerker bij de Brancheorganisatie, waren erbij.

In Heerlen werkt Kinderdagverblijf Alles Ki(d)ts samen met stichting Radar, zowel in de dagopvang als in de BSO. Het doel is om die kinderen en hun ouders die nét iets extra’s nodig hebben, in de reguliere dagopvang en BSO  te houden en ze binnen die setting de juiste ondersteuning en begeleiding te geven. De medewerkers van Alles Kid(t)s werken nauw samen met medewerkers van stichting Radar, die dan ook in hetzelfde pand aan het werk zijn. Organisatorisch en financieel eigenlijk bijna niet mogelijk én het kost bakken tijd om het te regelen, maar met het enthousiasme van een regiodirecteur als Claire van der Velden en de deskundige inzet van orthopedagoge Yvette Collin is het wel precies het aanbod dat de wijk (en stad) waarin Alles Ki(d)ts gevestigd is zo hard nodig heeft.

In Kerkrade, net als Heerlen ook een oude mijnstad, heeft Kinderopvang Kerkrade in het Kindercentrum Steltloper (een brede school) een andere formule gevonden voor eigenlijk hetzelfde doel: samen met andere maatschappelijke partners (onderwijs, welzijn) dingen doen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen en gezinnen in de wijk en daarmee voor de stad zelf. Kinderopvang Kerkrade werkt nauw samen met de basisschool (samen zijn ze gehuisvest in hetzelfde mooie, moderne gebouw) en vanuit de BSO worden activiteiten georganiseerd die toegankelijk zijn voor alle kinderen uit de wijk, de “Chill Club”. Ook hier weer werd dit mogelijk gemaakt door bevlogen inzet van de medewerkers, o.a. de manager Project- en Productontwikkeling Lucie Vanhommerig  en regiomanagers Nikky Borjans, Carmen Debets en Ilona Steinbusch.

Ik was zowel in Heerlen als in Kerkrade onder de indruk van de manier waarop “core business”, namelijk het verzorgen van dagopvang en buitenschoolse opvang, gecombineerd en geïntegreerd werd met andere activiteiten die men misschien niet meteen van een kinderopvangorganisatie verwacht.

En daarom was de radioreportage over de lelijkste stad van Nederland een tweede trigger om aan dit werkbezoek te denken: als er eenmaal een imago is, kom je er maar heel moeilijk van af. “Almere is de lelijkste stad van Nederland” en “kinderopvang is alleen opvang”… mensen moesten eens weten denk ik dan.

 

Door:
02 augustus 2017