Nieuwsbericht

BK-webinar gemeentelijke lobby op 28 juni

Op 25 mei jl. hebben wij je al geïnformeerd dat we bij BK aandacht zullen besteden aan de gemeentelijke lobby. Bij BK stellen we de vragen: is de belangrijke rol en de meerwaarde van de kinderopvang bij al onze lokale stakeholders bekend? Hebben we een goede relatie met de gemeenteraad? Benutten we alle lokale mogelijkheden? Hoe zorgen we ervoor dat we lokaal goed zichtbaar zijn bij de gemeenteraden zodat ook onze organisaties hier profijt van hebben? We zien een mooie kans voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Dat klinkt ver weg maar de lokale verkiezingsprogramma’s worden nu al geschreven. En misschien wel het belangrijkste: als BK-lid kan je ook invloed uitoefenen! In het BK-webinar leggen we uit hoe.

Gemeenreraadsverkiezingen is onze gezamenlijke lobby
Gemeenten hebben vanouds een belangrijke taak t.a.v. de Peuteropvang maar ook steeds meer t.a.v. armoedebeleid, gezondheidsvraagstukken, leefbaarheid en spreiding van voorzieningen. Vraagstukken waar de kinderopvang bij uitstek een goede partner in kan zijn. De BK wil jullie inspireren en faciliteren om de lokale lobby zo goed mogelijk te organiseren. We gaan de kennis delen van ervaren raadsleden, wethouders en gemeentelijke beleidsmedewerkers om de soms specifieke do’s en don’ts vanuit ervaren stakeholders te leren kennen.

Adwin Peeks en Adriaan Andringa te gast
We nodigen je van harte uit voor de eerste BK-webinar op 28 juni van 16:00-17:00 uur. Onder begeleiding van Lenie van der Werf, bestuurslid van de BK en Asja Godthelp, adjunct-directeur van de BK, zullen we in gesprek gaan met Adwin Peeks en Adriaan Andringa, beiden zeer ervaren raadsleden. Adwin Peeks is duo-raadslid voor GroenLinks in Meppel en kan alleen al vanuit die rol ons meer vertellen over wat een duo-raadslid is, maar ook vanuit zijn werk kan hij ons meenemen in het belang van reputatiemanagement en waarom het belangrijk is om je stakeholders goed te kennen. Adriaan Andringa is fractievoorzitter voor D66 in Voorschoten, maar heeft daarnaast ook jaren gewerkt als rechterhand van Wethouder Ingrid van Engelshoven in Den Haag en is zeer bekend, ook als lobbyist, met hoe (lokale) politiek werkt. Wij zijn heel blij dat zij de tijd willen nemen om met ons in gesprek te gaan en kijken uit naar een leuke bijeenkomst. Nieuwsgierig geworden en wil je hier meer van weten? Schrijf je dan snel in via de inschrijfbutton hier (uitsluitend toegankelijk voor leden). Wij kijken uit naar je inbreng en aanwezigheid op maandag 28 juni.Hoe gaat een gemeentelijke lobby in zijn werk?
Het is belangrijk om te weten dat bij een gemeenteraadsverkiezing 3 belangrijke fases zijn. De eerste fase is het opstellen van de individuele partijprogramma’s. Daarna komen de verkiezingen zelf en als laatste het opstellen van het coalitieprogramma voor de komende 4 jaar. Bij elke fase kunnen wij als kinderopvang een rol spelen en proberen het belang van onze branche over het voetlicht te brengen.

In deze fases zijn verschillende belangrijke lokale spelers om te kennen en mee in gesprek te gaan. Daarom zullen wij bij elke fase een webinar organiseren met 1 van deze spelers. Ons eerste webinar is met 2 gemeenteraadsleden, bij de volgende fase schuiven wethouders aan en voor de laatste fase gemeentelijke beleidsmakers/ambtenaren die bekend zijn met het maken van coalitieprogramma’s.

Naast de webinars zullen wij op de website een toolkit gaan maken en vullen met handige informatie en bijzonderheden om zaken terug te zoeken of te gebruiken. Hierin tref je straks al eerste een visuele weergave van de 3 fases met betrekking tot de gemeenteraadsverkiezingen aan. Bij nieuwe tools zal dat altijd met een nieuwsbericht bekend gemaakt worden, maar kijk vooral steeds even of je alles gebruikt dat voor handen is.

Nog niet ingeschreven? Dat kan als lid van de BK hier.