BK in het nieuws op Radio1, EenVandaag en KinderopvangTotaal

BK in het nieuws op Radio1, EenVandaag en KinderopvangTotaal

Vanaf volgende week woensdag leggen medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang het werk neer. Ze staken tegen de hoge werkdruk in de sector, aldus de introductie van EenVandaag. Rogier Vegter, bestuurslid van BK en zelf directeur-bestuurder bij Wasko Kinderopvang, werd gevraagd om opheldering in de uitzending:

“De afgelopen vijf jaar heeft de kinderopvangsector 13,5 procent loonstijging gehad en dat is 4,5 procent meer dan het gemiddelde in Nederland. En ook nu hebben we weer een loonbod neergelegd dat boven het gemiddelde is van de afgesloten cao’s. Wij herkennen en erkennen ook absoluut de werkdruk, die stond ook echt prominent op de agenda tijdens de besprekingen. En wat wij hebben gedaan vanuit de werkgevers is ook alles wat binnen de cao mogelijk is om af te spreken en voor te stellen om de werkdruk te verlagen, dat hebben we ook gedaan. Wat we ook hebben aangegeven vanaf het begin, is dat een deel van de werkdruk die komt ook door regeldruk. En de regeldruk is iets wat je niet op de cao-tafel kan oplossen, dat moet je bij het Ministerie en toezichthouders oplossen en daarom hebben we ook heel concreet in ons eindbod en tijdens de besprekingen aangeven dat we graag hand in hand met de vakbonden met het Ministerie en bijvoorbeeld de GGD in gesprek willen om die regeldruk te verminderen.”

De verslaggever van Radio 1 sprak Anita Steenbakker, die BK-lid is met Kinderopvang De Boerderij in Utrecht. Anita: “Ik zit er niet op te wachten. Ik hou er geen rekening mee.” Ze heeft nog geen acties gezien. “Zeker niet!” Kinderopvang De Boerderij heeft 10 groepen en 40 medewerkers. Anita vertelt: “Met zijn allen maak je er een mooie plek van en met nadruk, met zijn allen.” De leidster van de groep bevestigt dit resoluut in de reportage: “Ik ga niet staken, ik vind het niet eerlijk tegenover de ouders dat we zolang dicht zijn geweest om daar nu op dit moment in te gaan staken.” Ze gaat wel met haar medewerkers in gesprek over welke dagen ze willen werken en wanneer ze met verlof willen. Anita vertelt om de werkdruk te verlagen dat ze met haar medewerkers kijkt hoe ze het beste de dag kunnen inrichten en daar is een bepaalde werkstructuur voor nodig. “Wat je voor de kinderen wil: aandacht en ruimte om te zijn wie je bent, dat wil je ook voor de medewerkers."

Luister hier het hele item.

Ook KinderopvangTotaal berichtte over het eindbod van BK:

Cao-onderhandelingen: dit is het eindbod van BK en BMK

Een loonstijging van 3,5 procent over anderhalf jaar. Een verhoging van de eindejaarsuitkering wijziging van de jaarurensystematiek. Een verhoging van het aantal niet-groepsgebonden uren. Een onderzoek naar verschillende roostersystemen. Dat zijn enkele van de belangrijkste punten in het eindbod van de werkgeversorganisaties BK en BMK.

Lees hier het hele artikel.

Cao Kinderopvang