Nog onduidelijkheid over Gastouders aan Huis die voor meerdere ouders opvangen

12 september 2017

Nog onduidelijkheid over Gastouders aan Huis die voor meerdere ouders opvangen

Minister Asscher wil uitbuiting van werkenden aanpakken en daarom besloot het kabinet dat werk onder een overeenkomst van opdracht (ovo) tenminste het wettelijk minimumloon moet opleveren. Deze wetgeving zou een probleem opleveren voor gastouders: zij worden verplicht om van élke vraagouder het minimumloon te ontvangen​. Gastouders moeten daardoor een veelvoud van het minimumloon vragen en prijzen zichzelf zo uit de markt.

Minister Asscher heeft een uitzondering gecreëerd voor gastouders die in hun eigen woning kinderen opvangen. Maar er is nog onduidelijkheid over gastouders​, die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen. Zij vormen vooralsnog geen uitzondering op de nieuwe regels voor het minimumloon. Voor het ministerie is het niet duidelijk of er bij deze gastouders sprake is van een overeenkomst van opdracht en om hoeveel gastouders het gaat. Dat wordt momenteel uitgezocht.

De Brancheorganisatie Kinderopvang, de VGOB en het Platform Gastouderopvang willen dat er ook een uitzondering komt voor gastouders die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen. Zij moeten wel recht krijgen op het minimumloon, maar niet per vraagouder.

Als er meer duidelijkheid komt van het ministerie berichten wij hierover.