21 april 2022

Wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de opvang dreigt te sneuvelen

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 19 april over het initiatiefwetsvoorstel van D66. De wet was bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven te kiezen voor een kinderopvang met alleen kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Ouders zouden dan een goed geïnformeerde keuze kunnen maken voor een kindercentrum voor hun kind en tegelijkertijd zou er gestreefd worden naar een verhoging van de vaccinatiegraad om zo de volksgezondheid te verbeteren. Een flink aantal fracties (CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SP en SGP) was niet overtuigd van het nut en de noodzaak van het wetsvoorstel. Zij spraken hun zorgen uit over de inbreuk op de grondrechten van ouders en kinderen wanneer zij worden gevraagd naar de vaccinaties van de kinderen. Ook vroegen zij zich af of het wetsvoorstel wel zal leiden tot het verhogen van de vaccinatiegraad. Een flink aantal andere fracties (VVD, Fractie-Nanninga, D66 en PVV) zagen juist wel het nut en de noodzaak van het wetsvoorstel in. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde op 18 februari 2020 in met de initiatiefwet van D66.

Nu dreigt de wet te sneuvelen in de Eerste Kamer. Inmiddels maakt de covid-vaccinatie deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma waardoor de initiatiefwet, waarmee ongevaccineerde kinderen geweigerd kunnen worden, nu ook juridische gevolgen kan hebben voor medewerkers in de kinderopvang die geen coronavaccinatie hebben. Zo komt er onbedoeld een covid-vaccinatieplicht voor kinderopvangmedewerkers, en dat is niet de bedoeling gezien die er tot nu toe niet is in Nederland.

De Kamer stemt dinsdag 10 mei over het wetsvoorstel. Meerdere partijen denken er nu over om hun steun in te trekken waardoor er lang geen meerderheid meer is.

Lees hier de samenvatting van het debat.