16 februari 2023

Terugkijken Webinar ‘Taalrijke omgeving stimuleren’

Een taalrijke omgeving is voor kinderen essentieel. Daarom heeft de BK in samenwerking met het NCJ en andere partners een webinars georganiseerd. Op 30 januari 2023 organiseerden we het webinar ‘Taalrijke omgeving stimuleren kinderopvang en JGZ’. Met ruim 1100 kijkers was het webinar een groot succes! Drie verschillende sprekers deelden kennis, tips en inspiratie over hoe je een taalrijke omgeving kunt creëren door de dag heen en geïntegreerd in je dagelijkse werkzaamheden.

85% van de deelnemers gaf aan door het Webinar meer bewust te zijn geworden van het belang van een taalrijke leer-en leefomgeving voor kinderen. 82% gaf aan dat het webinar praktische tips heeft opgeleverd die zij direct in hun werk kunnen gebruiken.

Webinar en presentaties terugkijken
Hieronder vind je de linkjes naar het webinar, de presentaties en de veelgestelde vragen.

  • Het webinar is terug te kijken via deze link. Het stuk van Ietje Corman is opnieuw opgenomen omdat de internetverbinding tijdens het webinar instabiel was. Als je je registreert om het webinar terug te kijken dan ontvang je automatisch ook de link naar de opname van Ietje.
  • De presentatie van Saskia ten Houten van Stichting Lezen en Schrijven vind je hier.
  • De presentatie van Denise Bontje vind je hier.
  • Hier vind je de veelgestelde vragen en de antwoorden.

Droom
Deze samenwerking is slechts het begin en smaakt naar meer. Zo deelde jeugdverpleegkundige en JGZ-ambassadeur Wilma Helmantel haar droom als het gaat om de samenwerking tussen de JGZ en kinderopvang. In de evaluaties was te lezen dat haar droom veel bijval kreeg. “Meer de samenwerking opzoeken. Sneller contact zoeken, de telefoon pakken bij vragen, bij elkaar op bezoek gaan en nog directer met elkaar afstemmen om elkaars kwaliteiten beter in te kunnen zetten” werd veelal genoemd. Naast “Bekend en bereikbaar zijn voor elkaar en als partners gezamenlijk kijken hoe ouders betrokken en ondersteund kunnen worden bij het creëren van een taalrijke omgeving.” Vanuit de kinderopvang presenteerde Myrthe van Gurp, directeur van beroepsvereniging PPINK, haar droom voor samenwerking tussen de JGZ en kinderopvang. Ook deze droom werd positief ontvangen. De deelnemers zijn enthousiast om aan de slag te gaan met de realisatie van deze dromen.