28 oktober 2022

Vanaf 1 november 2022 sticker of O-document van IND verplicht voor vluchteling uit Oekraïne in loondienst

Vanaf 1 april 2022 geldt er een vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning (twv) voor werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor vluchtelingen uit Oekraïne gold een overgangsperiode. In deze periode kregen zij de kans om de juiste documenten op te halen bij de IND, die hun status als tijdelijk ontheemd bevestigt. Die status geeft hen bijvoorbeeld het recht om te mogen werken in Nederland. Deze overgangsregeling loopt af op 31 oktober. Dit betekent dat per 1 november 2022 geldt dat een vluchteling enkel als hij in het bezit is van een sticker of O-document die is afgegeven door de IND kan aantonen dat hij valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Pas met deze documenten kan worden aangetoond dat de vluchteling mag werken in loondienst zonder tewerkstellingsvergunning.

Heb jij Oekraïense vluchtelingen in dienst? Dan is het van belang dat zij tijdig deze sticker halen. Met deze sticker mag je deze medewerkers werk laten verrichten zonder tewerkstellingsvergunning. Voor Oekraïense vluchtelingen die vanaf 1 november deze sticker niet hebben, is die vrijheid er dus niet.

De desbetreffende personen moeten zelf deze sticker halen bij de IND. De IND had de afgelopen dagen onvoldoende tijdslots beschikbaar om deze stickers te verstrekken. Intussen heeft de IND extra capaciteit ingezet, zodat men tijdig op 1 november alle verzoeken om zo’n sticker kan afhandelen via een afspraak bij de IND.

Zie Rijksoverheid.nl voor meer informatie.