13 december 2021

Tijdelijke verruiming kwalificatie-eis pedagogisch medewerker

De Cao partijen hebben in het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) besloten een tijdelijke verruiming van de kwalificatie-eis pedagogisch medewerker in te voeren. Het OAK heeft dit besloten nadat voorzitter Ramon Rikken, tevens BK-lid, dit ingebracht heeft. De brandbrief van de ruim 170 organisaties over het personeelstekort, die de BK onderschrijft, heeft hier ook voor een groot deel aan bijgedragen.

Het gaat om de volgende verruiming van de kwalificatie-eis:

  1. Universitaire bachelor afgerond: bachelor graad plus aanvullende eisen;
  2. Universitaire bachelor volgend: ten minste in bezit van propedeuse plus aanvullende eisen;
  3. Master afgerond: mastergraad plus aanvullende eisen;
  4. Master volgend: ten minste 50 procent behaald van de studiepunten van de volledige master plus aanvullende eisen.

De hierboven genoemde aanvullende eisen bestaan uit: Vijftig uur boventallige inzet, inclusief inwerken, inlezen en een vakinhoudelijk programma.

De pilot zal worden gemonitord en medio 2023 geëvalueerd. Op basis van de uitkomsten van de monitoring en evaluatie van de pilot wordt besloten om de verruiming per 31 december 2023 te beëindigen, voort te zeten of aan te passen. Bij aanpassing of beëindiging wordt voorzien in een passende overgangsregeling en/of een generaal pardon.

De ingangsdatum van het besluit is 1 januari 2022

Tevens is de niet afgeronde beroepsopleiding op niveau hbo-bachelor verruimd. Deze versoepeling is niet tijdelijk. Een student die de hbo-bachelor lerarenopleiding Pedagogiek, Pedagogiek, Pedagogisch Management Kind en Educatie of Pedagogisch management kinderopvang (nog) niet heeft afgerond kan per 1 januari 2022 op de buitenschoolse opvang (BSO) worden ingezet.

Voorwaarde hierbij is dat er is schriftelijk bewijs is dat zij minimaal 50 procent van de studiepunten van de totale opleiding heeft behaald of is toegelaten tot het derde jaar van de opleiding.

Lees hier het: