Reactie voorzitter Felix Rottenberg op SCP Rapport 'Kijk op Kinderopvang'

Reactie voorzitter Felix Rottenberg op SCP Rapport 'Kijk op Kinderopvang'

Vandaag verscheen bij het het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een onderzoek over de kinderopvang in Nederland, waarbij de beleving van ouders centraal staat. ‘Kijk op Kinderopvang’ heet de studie dan ook. Voorzitter Felix Rottenberg gaf desgevraagd vanochtend vroeg commentaar op BNR Nieuwsradio en in het FD.

Rottenberg las het rapport vanzelfsprekend. ‘Ik beveel het onze leden van harte aan. Als altijd is ook dit rapport van het SCP degelijk en heeft het een spiegelfunctie. Alle dimensies komen aan de orde: bezuinigingen, tarieven, nieuwe investeringen en IKK. Ongeveer 1800 ouders zijn ondervraagd middels een enquête. Hun mening is gevraagd over betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de kinderopvang en hoe dit samenhangt met hun gebruik van kinderopvang, arbeidsparticipatie en kwaliteit van leven.

Eerlijk is het SCP over het bereik van de enquête: gezinnen met lagere opleiding en/of een niet-westerse achtergrond zijn ondervertegenwoordigd. Response bij hun op vragenlijsten was gering.

Het rapport legt de nadruk op ouders van baby’s van 0,5 tot 1,5 jaar en ouders van kleuters van 4,5 tot 5,5 jaar. Belangrijk is de waarneming van het SCP dat er te weinig aandacht is in Nederland voor de rol van kinderopvang voor de potentiële baten voor de werk-privé balans, de nadruk ligt te sterk op arbeidsparticipatie van ouders. Eén van de eindconclusies is dat als ouders eenmaal besloten hebben hun kind naar de opvang te brengen, vanaf dat moment kosten, toegankelijkheid en kwaliteit niet meer meewegen in hun waardering van kinderopvang’.

Inmiddels is het gehele rapport 'Kijk op Kinderopvang' gepubliceerd, dat kunt u hier vinden.