15 december 2022

Opgroeien doe je samen: NJi publiceert kennisdocument over de pedagogische basis

It takes a village to raise a child is een uitspraak die je vaak hoort en waar ook vrijwel iedereen het mee eens is. In onze huidige, individualistische, samenleving ziet die village er echter wel anders uit dan 50 jaar geleden. De verantwoordelijkheid voor het opvoeden is de laatste decennia verschoven naar vooral ouders en professionals. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) schrijft dat door allerlei oorzaken de pedagogische basis als het ware versmald en verschraald is en dus versterking nodig heeft. Het belang van een nabije omgeving met ‘hulptroepen’ bleek, zeker in de perioden van coronalockdowns, van onschatbare waarde.

De pedagogische basis bestaat uit alle contacten, relaties en leefomgevingen die bijdragen aan het opgroeien en opvoeden van kinderen. Ervaringen buiten het gezin hebben veel invloed op de ontwikkeling van kinderen. Hoe meer variatie in contacten, relaties en leefomgevingen, hoe meer een kind kan leren.

In een uitgebreide kennisnotitie op basis van wetenschappelijk inzichten en interviews met het werkveld, beschrijft het NJi wat de pedagogische basis inhoudt, waarom die belangrijk is voor het alledaagse opgroeien en opvoeden en wat de status van die basis anno 2022 is. Er wordt gekeken naar hoe de pedagogische basis versterkt kan worden en wat daarvoor werkt in de praktijk. BK heeft ook input geleverd op dit kennisdocument.

De publicatie is bedoeld om te gebruiken bij een gezamenlijk gesprek over de lokale pedagogische basis. Bijvoorbeeld met de gemeente, de school, de sportvereniging en het kinder- en jongerenwerk. Dit gesprek is nodig omdat er geen blauwdruk is voor het lokaal versterken van de pedagogische basis.

Pedagogische basis als onderdeel van de Sociale basis
Begin september bracht het Verweij-Jonkerinstituut een rapport uit over de Sociale basis, een belangrijke voorwaarde voor de pedagogische basis. Onze collega branchedirecteur Lex Staal van Sociaal Werk Nederland heeft onlangs een interview over dit rapport gegeven. In dit rapport wordt beschreven hoe twaalf gemeenten de ‘sociale basis’ vormgeven samen met hun welzijnspartijen en inwoners. En wat de kansen en uitdagingen daarbij zijn vanuit lokaal beleidsperspectief. De sociale basis kan er per gemeente namelijk anders uitzien en ook andere sturing nodig hebben.

BK ondersteunt van harte dat beide documenten sturen op lokaal maatwerk. Ons motto ‘Kind-in-gezin-in-de-wijk’ is essentieel om met alle partners in het sociaal domein tot de best mogelijke ondersteuning te komen van kinderen en hun gezinnen. Iedere wijk is anders en heeft een andere coalitie nodig om kinderen te laten floreren. Wil je als BK-lid meer weten hoe je actief kunt bijdragen aan de sociale en pedagogische basis in jouw gemeente? Neem contact met ons op en we denken graag met je mee.

Klik hier voor het NJi-kennisdocument

Klik hier voor het rapport over de Sociale basis