Onderzoek naar hofleveranciers van de kinderopvang

Onderzoek naar hofleveranciers van de kinderopvang

Wereldwijd verrichten op dit moment 160 miljoen kinderen kinderarbeid. Door COVID-19 neemt dit aantal alleen maar toe. Wat heeft dit te maken met onze kinderopvang in Nederland? Ook in de ketens van producten die Nederlandse kinderopvangorganisaties (in grote aantallen) kopen, kan kinderarbeid voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan risicoproducten zoals tropisch fruit, textiel of meubilair. We hebben met elkaar een verantwoordelijkheid om niet alleen in Nederland maatschappelijk te ondernemen, maar dit ook mondiaal te doen. We willen het beste voor de kinderen hier én voor kinderen in andere landen. 

Aanstaande wetgeving
Op dit moment is je bedrijfsketen kinderarbeidvrij maken nog een keuze, maar door de aanstaande Wet Zorgplicht Kinderarbeid zijn bedrijven met 250 FTE of meer straks verplicht om kinderarbeid in hun keten op te sporen, te voorkomen en aan te pakken. Bedrijven moeten dan verklaren dat zij zorgvuldig werken om te voorkomen dat hun goederen of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand komen. Dit betekent ook dat bedrijven onderzoek moeten doen als er een redelijk vermoeden bestaat van kinderarbeid. 

Onderzoek naar hofleveranciers in de kinderopvang
De BK, de BMK en Hestia Kinderopvang gaan met behulp van VNO-NCW de komende jaren onder meer aan de slag met het onderzoeken van de ketens van een aantal hofleveranciers van de kinderopvang. We hebben de ambitie om hier een 'groene lijst' van te maken met leveranciers die transparant zijn en verantwoordelijkheid nemen voor het bannen van kinderarbeid uit hun productieketen. Om met deze onderzoeken naar leveranciers van start te kunnen gaan, vragen wij onze leden om een korte vragenlijst in te vullen. Dit kan tot 8 september 2022 en kost je ongeveer 10 minuten van je tijd. 

Klik hier om de vragenlijst te starten.

Alvast hartelijk dank voor je deelname!

 

Ondernemerschap