27 januari 2023

Monique Dongelmans over betekenisvol personeelsbehoud

De BK is gevraagd om deelsessies te organiseren op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT). Dit is het vak-evenement voor professionals in het primair en voortgezet onderwijs en sinds dit jaar ook voor de professionals in de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Donderdag 26 januari sprak een bevlogen Monique Dongelmans, van Kinderopvang Mundo, over hoe de branche in deze tijd van krapte overeind blijft met aandacht voor de professional, de ouder en de organisatie. Emmeline Bijlsma: ”Ik ben blij dat Monique dit serieuze onderwerp op haar eigen luchtige manier vanuit de dagelijkse praktijk bespreekt en aanpakt. Zowel wij als het onderwijs hebben te maken met een groot personeelstekort. Het behouden van personeel is even zo belangrijk. Daarom moeten organisaties kijken naar de wensen van de professionals en daarop inspelen.”

Monique vertelde hoe zij met haar organisatie, in gesprek met de pedagogisch professionals, voortdurend bezig is om een goede werkgever te zijn en oog te hebben voor wat zij nodig hebben om hun werk met passie, energie en toewijding te kunnen blijven doen. Monique: “Het is in deze tijd van krapte een uitdaging omdat je afwegingen moet maken om de klantbelofte aan te passen, zodat jouw medewerkers nog voldoende werkplezier beleven en minder werkdruk ervaren. Van groot belang is dat de pedagogisch professionals hun werk zo betekenisvol mogelijk kunnen inrichten, zodat ze zich verbonden blijven voelen met elkaar en met de eigen omgeving. Daarom moeten we het niet alleen zoeken in samenwerking met scholen maar juist creatief zijn. Denk aan samenwerkingen met een welzijnsinstelling, de sportschool of de detailhandel in de buurt. Je kan zoveel vaker waarde en purpose toevoegen in je eigen wijk door een netwerk op touw te zetten, waardoor jouw eigen werk van nog meer betekenis wordt. ” De toehoorders werden enthousiast van alle concrete voorbeelden. Zo vertelde een professional uit het publiek: “Ik vond het mooi om te horen hoe op een kinderopvanglocatie van Mundo ook de kinderen van het personeel van een verzorgingshuis uit de buurt opvangt en dat ze ook samen met de instelling activiteiten organiseert voor de ouderen uit datzelfde verzorgingshuis. Beide organisaties plukken daar de vruchten van. En ook de ouders van de kinderopvang worden bij deze activiteiten betrokken. Op deze manier is zo’n samenwerking voor iedereen van waarde en bouw je een heel nieuw netwerk.”

Zaterdag 28 januari om 15.30 is de derde deelsessie die BK organiseert op de NOT. Dan kun je deelnemen aan een interactieve sessie, die in het teken staat van de Beroepscode Kinderopvang. Lonneke van Dijk van beroepsvereniging PPINK neemt je in deze workshop mee in in de hagelnieuwe versie van de beroepscode: ‘Wat zijn de waarden en normen van de beroepsgroep? Wat is de betekenis van de beroepscode voor het vak? Hoe kun je hem gebruiken voor ontwikkeling?’