16 februari 2023

Meldcode-dilemma’s in de kinderopvang en campagne ‘Wijzer met de meldcode’

In mei 2022 deed Augeo Foundation een oproep naar ervaringen met de meldcode en de toepassing daarvan in de praktijk. Aanleiding hiervoor was de opdracht van het Ministerie van VWS met als doel: zorgen dat iedere organisatie doordrongen is van het nut en belang van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, en professionals helpen bij het nog beter toepassen ervan.

Wat speelt er bij professionals in de kinderopvang?
Deze factsheet geeft de resultaten weer van de meldcode-uitvraag onder de kinderopvang. Dilemma’s die het vaakst genoemd worden zijn:

  • Onzekerheid over signalen
  • Bang voor onterecht beschuldigen van betrokkenen
  • Niet duidelijk welke partij verantwoordelijk is en blijft na het doen van een melding

Er blijkt dat er zeker nog behoefte is aan meer kennis, vaardigheden en goede voorbeelden op het gebied van de meldcode. En dat het belangrijk is om de meldcode blijvend onder de aandacht te brengen. Op basis van de enquêteresultaten en inhoudelijke bijeenkomsten start daarom zeer binnenkort ‘Wijzer met de meldcode’. Hierin brengt Augeo de meldcode onder de aandacht.

Campagne ‘Wijzer met de meldcode’
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat bedoeld is om professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Regelmatig ervaren professionals, aandachtsfunctionarissen of organisaties belemmeringen bij het werken met de meldcode. Hoe pakken anderen dat aan? Welke oplossingen zijn er? Wat werkt en hoe dan? De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.

Waar lopen professionals tegenaan bij het werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling? En wat werkt wel? Dat is de afgelopen maanden geïnventariseerd door Augeo Foundation samen met LVAK (vereniging van aandachtsfunctionarissen). Hoe kunnen organisaties belemmeringen wegnemen? Wat kunnen professionals zélf doen? Tips, goede voorbeelden en aanbevelingen uit de praktijk komen aan de orde in de campagne ‘Wijzer met de meldcode’.

Aanmelden voor ‘Wijzer met de meldcode’

Deze (gratis) campagne richt zich op professionals en aandachtsfunctionarissen in alle sectoren. Na inschrijving ontvang je tot juni acht keer een e-mail met daarin een belangrijk meldcode-vraagstuk. Met tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk.

Over Augeo Foundation: Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.