1 november 2022

Dit is de Dag: hoe om te gaan met schaarste in de kinderopvang?

Menig ouder merkt het: het is vechten om een plekje op de kinderopvang. De personeelstekorten zijn voorlopig niet opgelost. Zeker niet met de plannen van het kabinet om in 2025 de kinderopvang bijna gratis te maken. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang moeten we serieus gaan nadenken over oplossingen om met die schaarste om te gaan. Zouden kinderen van zorgmedewerkers of kwetsbare kinderen voorrang moeten krijgen? In radioprogramma Dit is de Dag op NPO Radio 1 gaat Tijs van den Brink in gesprek met Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, en Mirjam van der Linden, mede-oprichter van ondernemersvereniging ONL.

Met het huidige tekort van ongeveer 7000 medewerkers in de kinderopvang merken ouders al de gevolgen van lange wachtlijsten en contracten die moeten worden opgezegd. Met de plannen voor bijna gratis kinderopvang zal het tekort oplopen tot 50.000 medewerkers in 2031.

Mirjam van der Linden van ondernemersvereniging ONL spreekt van een groter probleem. “De arbeidstekorten zijn in alle branches enorm groot. Dus op moment dat we niet meer de kinderen kunnen opvangen van ouders die in welke branche dan ook werken, blijven die tekorten ook in de andere branches. Dus we hebben een bredere oplossing nodig voor dit hele probleem op de arbeidsmarkt in Nederland.”

Moeten we daarom sommige kinderen voorrang gaan geven op een plek in de kinderopvang? Bijlsma: “Kinderopvang wordt een schaars goed. En bij een schaars goed moet je nadenken over hoe je dat zo slim mogelijk gaat verdelen. Daarvoor moeten we oplossingen bedenken. We zullen dus moeten bekijken hoe we binnen die enorme tekorten die er zijn, toch kinderopvang kunnen krijgen op de plekken waar dat het belangrijkste is.”

Ook Mirjam van de Linden van ondernemersvereniging ONL vindt het geen goed plan om de kinderopvang bijna gratis te maken. “Je ziet dat dat in veel plannen die het kabinet heeft gepresenteerd, een oplossing wordt gevonden in het bijna gratis maken van de kinderopvang. In het regeerakkoord staan ook oplossingen voor de klimaattransitie. Maar uiteindelijk blijkt dat in beide branches te weinig mensen zijn om die plannen ook uit te voeren. Wat mij enorm frustreert is dat op moment dat er plannen worden gepresenteerd, er niet eerst wordt gekeken met de specifieke branches of dit überhaupt wel haalbaar en als het niet haalbaar is, hoe gaan we dit wel voor elkaar krijgen.”

Bijlsma: “We vinden de doelstelling van het kabinet prachtig, ook wij willen dat kinderopvang toegankelijker wordt. Ook voor kinderen van ouders die niet werken. Maar doe dat stapsgewijs, heel voorzichtig, gefaseerd. En dan hebben we echt een jaar of 10, misschien wel 15, nodig om de kinderopvang toegankelijker en goedkoper te kunnen maken. We hebben een enorme vergrijzingsbubbel op dit moment waar we doorheen zullen moeten. Die duurt zo’n 10 a 15 jaar. Daarna komen we weer in normaler vaarwater en dan zou het misschien wel weer kunnen.”

Luister hier het hele gesprek terug