12 oktober 2022

Cao Kinderopvang – welke mogelijkheden voor beloningen en/of extra vergoedingen zijn er binnen de huidige Cao Kinderopvang?

Er zijn de afgelopen weken veel vragen bij o.a. onze Juridische helpdesk binnengekomen over afwijkingsmogelijkheden van de Cao Kinderopvang. Vragen over beloningen en/of extra vergoedingen, ingegeven door de huidige situatie met de hoge inflatie en energiekosten en het breed gedeelde gevoel van werkgevers dat zij hun medewerkers op de één of andere manier graag willen steunen.

De huidige Cao Kinderopvang betreft een standaard-cao (artikel 1.6). Dit betekent dat elke afwijking van de cao, ten voor- en ten nadele, niet is toegestaan, tenzij daartoe mogelijkheden binnen de cao gegeven worden.

De meest recente Cao Kinderopvang is op 1 juli 2021 in werking getreden en is door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 22 januari 2022 algemeen verbindend verklaard. Daarmee is deze cao op alle medewerkers in de kinderopvang van toepassing. Op dit moment wordt er onderhandeld over een nieuwe Cao Kinderopvang. Op 3 oktober hebben de eerste onderhandelingen plaatsgevonden. Hierbij is de huidige situatie (uitzonderlijk hoge inflatie en koopkrachtbehoud van onze medewerkers) onderwerp van gesprek.

Welke mogelijkheden voor beloningen en/of extra vergoedingen zijn er binnen de huidige Cao Kinderopvang wel mogelijk?
In artikel 1.7 is bepaald op welke specifieke onderdelen er afgeweken mag worden van de Cao Kinderopvang. Let op: dit is alleen mogelijk met instemming van de medezeggenschap. Dit maakt het mogelijk om maatwerkafspraken op ondernemingsniveau te maken o.a. op het gebied van reiskosten woon-werkverkeer (artikel 6.5) en vergoeding voor mobiele apparatuur (artikel 6.8), maar ook voor het toekennen van een gratificatie (artikel 5.9). Een gratificatie kan worden toegekend vanwege een bijzondere reden aan een groep medewerkers of aan alle medewerkers.

Voor de beloning van medewerkers is artikel 5.3 relevant. Dit artikel bepaalt ten eerste dat de werkgever jaarlijks het salaris van de medewerker met 1 salarisnummer verhoogt. Het artikel geeft tevens de mogelijkheid om het salaris van de medewerker die het werk zeer goed of uitstekend doet met meer dan 1 salarisnummer te verhogen. Let wel: hiervoor dient er binnen de organisatie een beoordelingsregeling te zijn die hierin voorziet.

Tot slot: het is mogelijk dat er sprake is van een situatie waarin een werkgever de cao mogelijk niet goed toepast. Als je hier vragen over hebt kun je dit voorleggen aan de Commissie Naleving. Op de website van KinderopvangWerkt! kun je hier meer over lezen.