19 april 2022

BK in de media over speelruimte – Geef kinderen de ruimte om te spelen

De BK ziet een steeds grotere nadruk op schools leren in de kinderopvang, en daarmee ook steeds meer meten, normeren en toetsen. Wij willen weer aandacht vragen voor het belang van spelen. Daarom pleit BK voor speelruimte. Verschillende media besteedden hier vanmorgen aandacht aan. Lees hier ons persbericht.

Emmeline Bijlsma in het NOS Radio 1 Journaal: ‘Laat kinderen gewoon spelen’
De Tweede Kamer debatteert donderdag over de mogelijkheid om leerachterstanden via de kinderopvang aan te pakken. Maar de Brancheorganisatie Kinderopvang pleit er juist voor om kinderen tot zes jaar gewoon te laten spelen, in plaats van leren. Directeur Emmeline Bijlsma geeft in het NOS Radio 1 Journaal een toelichting. Bekijk hier het hele fragment bij NPO Radio 1.

Trouw schrijft: Kinderopvang, ga geen schooltje spelen, waarschuwt de branche
De Brancheorganisatie Kinderopvang vreest dat jonge kinderen steeds vroeger te maken krijgen met leerdoelen. Laat ze gewoon spelen en ze leren vanzelf, zegt directeur Emmeline Bijlsma.

Komende donderdag praat de Tweede Kamer over de kinderopvang. Regeringspartij D66 wil van de minister weten of “zij het wenselijk acht om voor de kinderopvang duidelijk te maken wat kinderen moeten hebben geleerd als ze doorstromen naar het basisonderwijs.” De brancheorganisatie loopt alvast vooruit op de discussie. Doe het niet, zegt Bijlsma.

“Er wordt steeds meer beslag gelegd op de speeltijd. Kinderen krijgen van bovenaf opgelegd wat ze moeten leren. Dat gaat spelenderwijs, met plaatjes, taal of eerste rekensommetjes, maar het wordt wel voor ze bepaald. Dat terwijl we weten dat kinderen tussen nul en zes jaar door te spelen heel veel leren. Het bouwen met lego of het maken van een zandkasteel, leert hen focussen. Ze gebruiken hun fantasie, leren oplossingen te bedenken en tegenslag te verwerken. Het is essentieel dat dat op eigen initiatief gebeurt, een kind voelt prima aan waar hij in zijn ontwikkeling zit. Ook is het belangrijk dat kinderen geen stress ervaren en dat ze er plezier aan beleven.”

Lees hier het hele artikel op Trouw.nl

Felix Rottenberg in het AD: ‘Laat een jong kind alleen maar spelen op de opvang’
Jonge kinderen staan op ‘een smeltende ijsschots’, vindt voorzitter Felix Rottenberg van Brancheorganisatie Kinderopvang. Volwassenen willen rond de kinderopvang steeds vaker een ‘speelonvriendelijk klimaat’ creëren. Terwijl kinderen tot 6 jaar volgens Rottenberg alleen maar leren door te spelen.

“In de jongste jaren, tot 6 jaar, wordt het zelflerende brein gevormd en leren ze de vaardigheden aan die ze nodig hebben om daarna te kunnen leren op school. Maar daarvóór wordt het fundament gebouwd. Dat mogen we nooit verstoren! Anders stort het op een gegeven moment in, zonder de goede basis.”

Zeker voor kinderen die in een kwetsbare positie zitten, op een plek waar fysiek en mentaal geen speelruim­te is, is het superbe­lang­rijk om louter naar de kinderop­vang te gaan. Dáár komen onze pedagogisch medewerkers om de hoek kijken: zij begeleiden het kind om het spel te verrijken en te versterken.”

Lees hier het hele artikel op AD.nl.

NOS schrijft: Kinderopvangbranche wil geen ‘schooltje spelen’ voor kleuters
De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het geen goed idee om jonge kinderen leerdoelen op te leggen. Kinderen tot 6 jaar moeten kunnen spelen omdat dat ze creatief en weerbaar maakt, zegt directeur Emmeline Bijlsma in een bericht van de NOS.

Het kinderbrein is niet toe aan “schools leren”, ofwel informatie aanbieden en herhalen, zegt Bijlsma. “Spelen is juist leren. Kinderen van 0 tot 6 leren door te spelen. Spelen doe je er niet bij. Door ze schools te laten leren, onderbreek je de ontwikkeling van kinderen.” De voorgestelde ‘schoolse’ aanpak gaat er volgens Bijlsma van uit dat de aangeboden informatie wordt opgepikt door kinderen. “Maar daarmee haal je de essentie van spel weg. Kinderen leren door plezier te hebben, niet door toetsing.”

Lees het hele bericht op NOS.nl

Kinderopvang Totaal: BK pleit voor méér speelruimte voor het jonge kind: ‘Essentieel voor ontwikkeling’
De speelruimte voor jonge kinderen staat onder druk, vanwege de toenemende (plannen voor) verschoolsing van de kinderopvang. De Brancheorganisatie Kinderopvang pleit ervoor om kinderen tot 6 jaar alle speelruimte te bieden in de kinderopvang. ‘Door te spelen ontwikkelen kinderen cruciale vaardigheden.’

Spelen is een serieuze zaak en mag niet onderschat worden. Dat stellen Felix Rottenberg en Emmeline Bijlsma, voorzitter en directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Spelen wordt nog te vaak gezien als ‘leeg tijdverdrijf’, verloren tijd die je beter aan iets anders kunt besteden. Terwijl juist spel essentieel is voor de ontwikkeling van het (jonge) kind.

Lees het hele artikel op Kinderopvang Totaal