Beperkte stakingen 8 juli in de kinderopvang

Beperkte stakingen 8 juli in de kinderopvang

Vandaag zullen er volgens FNV circa 2500 medewerkers op 538 locaties staken. Er zijn 17.223 geregistreerde kinderopvanglocaties en volgens het FCB heeft de sector bijna 111.000 werknemers. Dat betekent dat er bij de landelijke staking nu 3% van alle opvanglocaties worden getroffen en dat 2% van alle werknemers stakingsbereid zijn. Meer dan 100.000 werknemers zijn vandaag dus gewoon aan de slag gegaan en op ruim 16.500 locaties werd vandaag gewoon opvang geboden. 

NOS: FNV organiseert landelijke staking kinderopvang, weinig locaties doen mee
De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) herkent ook dat de werkdruk hoog is, maar zegt dat dat probleem niet aan de cao-tafel opgelost kan worden. Daar zou een verandering van de wet- en regelgeving voor nodig zijn. Ook zegt de brancheorganisatie dat oplossingen zoals het kleiner maken van de groepen, waar FNV voor pleit, vaak niet mogelijk zijn door het grote tekort aan personeel.

Lees hier het hele artikel van de NOS.

Het Algemeen Dagblad: Eerste landelijke staking in kinderopvang in twintig jaar, deze locaties doen mee
“In sommige gevallen sluit er vandaag een locatie. Opvangcentra proberen noodopvang te regelen voor kinderen met ouders met cruciale beroepen of voor kwetsbare kinderen. Toch kan de actie bij sommige organisaties volgens brancheverenging BK problemen geven. Kinderopvangcentra mogen namelijk geen extra mensen inhuren, omdat dat tegen de stakingswet ingaat.

De werkgevers in de kinderopvang stellen dat zij een prima eindbod hebben neergelegd, waarin al het mogelijke wordt gedaan om de werkdruk te verlichten. Zij verwijten de FNV ‘profileringsdrang’, omdat deze vakbond - in tegenstelling tot het CNV - stakingen zou doordrukken die een groot deel van de achterban niet wil. FNV Zorg & Welzijn weigert overigens aan te geven hoeveel leden in de kinderopvang werken en hoe hoog het aantal leden is dat de landelijke stakingsactie van vandaag heeft goedgekeurd.”

Lees hier het hele artikel van het AD.

Nu.nl: Her en der stakingen in kinderopvang terwijl er al cao-afspraken zijn
Vakbond FNV Zorg & Welzijn organiseert donderdag de naar eigen zeggen eerste landelijke staking in de kinderopvang in twintig jaar. De bond wil een lagere werkdruk, iets dat volgens de bond kan worden vastgelegd in de cao. De omvangrijke sector kent inmiddels twee cao's, maar de FNV heeft zijn handtekening onder geen van beide gezet.

Lees hier het hele artikel op Nu.nl.

RTL nieuws: Vandaag eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar
De brancheverenigingen voor de kinderopvang (Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) hebben onlangs een akkoord bereikt met vakbond CNV over een nieuwe cao. FNV is daar boos over en zegt dat de overeenkomst te weinig doet om op korte termijn de werkdruk te verminderen. Volgens de vakbond kijken de werkgevers naar Den Haag om de problemen op te lossen waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. De Brancheorganisatie Kinderopvang liet eerder weten verbaasd te zijn over de staking en over de klachten van de FNV.

Lees hier het hele artikel op van RTL Nieuws.

Tot slot, ter informatie de 538 locaties waar vandaag gestaakt gaat worden zijn hier te vinden.

Arbeidszaken & Cao Beleid & Kwaliteit