Kind & Natuur tweedaagse 2018

De groene speelleeromgeving 
Handen en voeten geven aan de pedagogische waarde van natuur in onderwijs en opvang

De pedagogische waarde van natuur - wat is dat eigenlijk, hoe herken je het, en hoe kun je daar in je eigen praktijk handen en voeten aan geven? Deze vragen staan centraal tijdens de jaarlijkse Kind & Natuurconferentie.

Natuur een kwaliteitsfactor in onderwijs en opvang
IVN Natuureducatie en het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind van Hogeschool Leiden & Thomas More Hogeschool, slaan de handen ineen en organiseren een tweedaags programma waarin praktijk en onderzoek elkaar vinden.

Vanuit het lectoraat worden onderzoeken gepresenteerd die inzicht geven in het ontdekken, begrijpen en gebruiken van de pedagogische waarde van de natuur in onderwijs en kinderopvang. Zo delen we ervaringen uit het onderzoek “De ‘leer’kracht van groene schoolpleinen” waar met leerkrachten is onderzocht hoe zij de buitenruimte kunnen gebruiken als onderwijsleeromgeving. Het onderzoek “Leren omgaan met aanvaardbaar risico” inspireert hoe pedagogisch medewerkers de buitenruimte kunnen gebruiken ter verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang.

Natuurbelevenissen en workshops bieden handvatten om zelf te ervaren en te ontdekken wat de pedagogische waarde van de natuur is en hoe je hiermee aan de slag kunt in je eigen praktijk.

Programma tweedaagse
Dag 1. 27 september 2018
De aftrap is natuurlijk buiten met een aantal verrassend simpele, inspirerende activiteiten. Vervolgens opent programmagids Marc Veekamp (IVN) de tweedaagse, waarna Dieuwke Hovinga en Janke van Dijk (lectoraat) je meenemen in het thema. Zij leggen de verbinding tussen verschillende onderzoeken en de praktijk en nodigen je uit tijdens de tweedaagse nieuwe stappen te zetten. Wat volgt is een persoonlijke reis langs uitnodigende workshops afgewisseld met natuurervaringen in de groene omgeving van de locatie. Aan het einde van de dag is er tijd voor reflectie en netwerken in een ontspannende setting.

Dag 2. 28 september 2018
We starten de tweede dag met een lezing van Jannette Prins (lectoraat) over de relatie tussen natuurervaringen en de taal-­ en denkontwikkeling van kinderen. Vervolgens laten we ons inspireren door de praktijk en bezoeken we groene voorbeeldlocaties. In de middag werken we aan actieplannen zodat we concrete handvatten hebben om in de eigen werkomgeving aan de slag te gaan. 

Locatie
De Kind & Natuur tweedaagse 2018 vindt plaats in conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

Uitgebreide en actuele informatie over het programma is te vinden op de site van IVN: http://www.ivn.nl/conferentie-kind-en-natuur.
De inschrijving is geopend (Early Bird tarief tot 1 juli).